Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality – AR) έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.  Ωστόσο, ενώ υπάρχουν ήδη πολλές εμπορικές πλατφόρμες για την δημιουργία εμπειριών AR, ελάχιστες είναι δωρεάν στη χρήση και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές έχει αναπτυχθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Το ARTutor είναι μια Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Επαυξημένης Πραγματικότητας που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Κινητών Εφαρμογών (AETMA) του Τμήματος Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

To ARTutor αποτελείται από την Πλατφόρμα Διαχείρισης μέσω Web για τη δημιουργία της εμπειρίας AR, ενώ η εφαρμογή ARTutor για φορητές συσκευές χρησιμοποιείται για την προβολή της εμπειρίας στην κινητή συσκευή. Ένα προηγμένο εργαλείο, ο AR Experience Editor, για τη δημιουργία σύνθετων επαυξήσεων στον τρισδιάστατο κόσμο προστέθηκε στην πιο πρόσφατη έκδοση ARTutor 4.

Με το ARTutor, μπορείτε να προσθέσετε ψηφιακό περιεχόμενο σε παραδοσιακά εκπαιδευτικά βιβλία και άλλα κείμενα, το οποίο βοηθά τόσο τους δασκάλους όσο και τις ανεξάρτητες σπουδές των μαθητών.

Ακολουθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ARTutor σε έντυπο υλικό:

– Ενισχύστε τη δέσμευση των μαθητών και τη συναισθηματική σύνδεση.

– Εξοπλίστε τους δασκάλους με περιορισμένες δεξιότητες πληροφορικής με τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναπτύξουν εμπειρίες AR και να δημιουργήσουν καθηλωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

– Βελτιώστε την κατανόηση και τη διατήρηση της γνώσης των μαθητών.

– Καταργήστε τα εμπόδια προσβασιμότητας μέσω του ARTutor χρησιμοποιώντας βελτιωμένο ψηφιακό περιεχόμενο.

– Προώθηση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης.

– Ενισχύει τους μαθητές από απόσταση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενεργούν ως δημιουργοί περιεχομένου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Χάρη στην απλότητά του, το ARTutor μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από το τεχνολογικό τους υπόβαθρο και τις δεξιότητες προγραμματισμού. Μπορεί να δημιουργηθούν εμπειρίες AR σε οποιοδήποτε θεματικό πεδίο (π.χ. μαθηματικά, ιστορία, τέχνες και φιλοσοφία. Ένα άλλο πλεονέκτημα που ξεχωρίζει είναι ότι το ARTutor υποστηρίζει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.
Η πλατφόρμα ARTutor είναι διαθέσιμη για λήψη, δωρεάν, μέσω του Google Play και σύντομα και στο iOS App Store.

Ο κύριος στόχος είναι να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ώστε να αναπτύξουν επαυξημένο εκπαιδευτικό υλικό. Ενισχύει την πρωτοβουλία της UNESCO «Εκπαίδευση για Όλους», στην προσπάθειά για κατάρριψη των φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση σε εκπαιδευτικές τεχνολογίες προηγμένης τεχνολογίας.